Extra-curriculare – Detalii

Cursurile de dezvoltare personală specifice GRĂDINIȚEI ELITE sunt incluse în tariful lunar.

 

CURS de EDUCAȚIE MULTICULTURALĂ este un curs extracurricular ce descrie elemente specifice de cultura si civilizație ale unor țari europene, ale continentului African, sau asiatic. GRĂDINIȚA ELITE urmărește educarea in spiritul demnității, tolerantei si respectării drepturilor si libertăților fundamentale ale omului si stimularea dialogului intercultural.

 

CURSUL de DEZVOLTARE PERSONALĂ are loc pe durata întregului an școlar, cu frecvență săptămânală și oferă copiilor oportunitatea de a învăța experiențial și senzorial, prin jocuri, într-un cadru securizant emotional. La copiii intre 4 și 6 ani se urmărește dezvoltarea valorilor morale și sociale, dezvoltarea inteligentei emoționale și autocontrolul, dezvoltarea abilităților de viață, iar la copiii cu vârste intre 2-3 ani, dezvoltarea senzorială și emoțională.


CURSUL „CUM (MĂ) COMUNIC?”

 

Ce învață copiii GRĂDINIȚEI ELITE prin derularea acestui curs?

  • să își exprime punctul de vedere cu încredere şi siguranţă;
  • să îşi comunice deschis opiniile fără teamă sau timiditate;
  • să facă propuneri, sugestii şi să ceară politicos clarificări legate de o anumită situaţie sau persoană;
  • să îşi exprime nevoile/dorinţele fără impulsivitate;
  • să îşi exprime politicos acordul sau dezacordul;
  • să îşi manifeste deschis interesul, bucuria, teama, supărarea, neplăcerea faţă de cineva sau ceva anume;- să îşi dezvolte capacitatea de a-i asculta activ pe ceilalţi

CURSUL “CUM NEGOCIEZ?”

Din momentul în care începe să relaţioneze cu cei din jur, copilul începe un proces de negociere. Copiii învaţă să negocieze cu părinţii, cu partenerii de joacă, cu colegii. Negociază ce jucării sau obiecte personale să ofere sau să primească, când şi unde să-şi facă temele, negociază orele de joacă, alimentele preferate, articolele de îmbrăcăminte, etc.Se fac exerciţii de negociere plecând de la următoarele posibile “dez-acorduri”: cum împărţim jocurile sau jucăriile în sala de grupă, cum împărţim masa de lucru, sarcinile în cadrul unui joc, materialele de lucru la activităţile practice, coşul de jucării, etc.


CURSUL „CÂT DE BINE MĂ CUNOSC?”

Deşi pare un concept foarte tehnic, marketingul personal reprezintă de fapt modul în care venim în faţa celorlalţi pentru a-i convinge să ne accepte ideile. La Grădiniţa Elite, copiii învaţă de mici să se prezinte corect, să ştie când şi cum să vorbească, să-şi dezvolte abilitatea de a-şi exprima coerent ideile.

 

Marketingul personal este în primul rând un proces de autocunoaştere. Copiii sunt încurajaţi să vorbească despre ei şi despre preocupările lor: “Ce am făcut bine?”,”Ce am făcut rău?”, “Dacă am procedat greşit, cum ar fi trebuit să procedez că să evit acest lucru?”, “Cum mă tratează colegii mei?”, “Mă respectă?”,“Părerea mea contează?”.

 


CURSUL “POT SĂ EVIT UN CONFLICT?”

Educatorul propune role-play-uri, emblematice pentru diferite situaţii conflictuale cu care copiii se confruntă în viaţa lor cotidiană, la grădiniţă sau acasă. 

 
Copiii sunt încurajaţi să îşi exprime deschis dar politicos părerile şi să le permită şi celorlalţi să facă acelaşi lucru. Ei înşişi caută mijloace de rezolvare a problemei, aleg împreună soluţia şi discută ce poate fi făcut pentru a se evita ajungerea în situaţii similare.
 
Un concept relativ nou în societatea românească, cu care copiii trebuie să se familiarizeze de mici este cel al asertivităţii. Acesta se referă la curajul de a spune „nu” fără a se simţi vinovaţi. Trebuie să spunem ceea ce avem de spus în mod ferm, direct, sincer şi în acelaşi timp fără a-l jigni pe celălalt, fără a deveni agresivi.

CURSUL “MARELE LEADER MIC”

Cursul organizat in cadrul îi încurajează pe copii să arate încredere şi optimism, pentru că modul în care comunică, stilul şi comportamentul lor afectează starea de spirit şi performanţa colegilor lor. Ei învaţă cum să stimuleze ceea ce este mai bun în cei din jurul lor dar şi cum să se impună în anumite situaţii fără a insulta şi fără a afecta negativ relaţiile stabilite.


CURSUL de BUNE MANIERE

Cursul de “Bune Maniere” este susţinut la toate grupele de vârstă şi are obiective foarte clare: înţelegerea şi însuşirea normelor de comportare civilizată şi dezvoltarea unor comportamente relaţionale privind formarea unor grupuri sociale.


CURSUL de LECTURĂ

Am considerat absolut necesară suplimentarea lecturilor obligatorii incluse în curriculum, întrucât acestea:

  • îi ajută pe copii să gândească singuri, să ia decizii proprii, să înveţe diferenţa dintre bine şi rău, să facă judecăţi de valoare; 
  • le îndreaptă atenţia către aspectele pozitive ale vieţii (frumuseţe, bucurie, dragoste etc.), dar fără a exclude partea negativă a acesteia (binele învinge întotdeauna răul); 
  • dezvoltă viaţa afectivă a copilului (îl ajută să aibă acces la sentimente şi trăiri specifice personajelor şi să le transpună în viaţa de zi cu zi) şi îl ajută să îşi exprime propriile sentimente şi emoţii mai bine; 
  • dezvoltă încrederea în forţe proprii şi modelează un caracter puternic (din poveşti în care există eroi, zâne, prinţi care se luptă de la egal la egal cu monştrii şi îi înving – insuflă copilului forţă, curaj);
  • nu în ultimul rând, poveştile ne ajută pe noi, părinţi şi educatori, să răspundem la unele dintre cele mai neconfortabile întrebări ale copiilor despre: moarte, furie, divorţ, iubire, prietenie.

CURSUL de IGIENA PERSONALĂ 

Prin acest curs, ne propunem să le formăm copiilor bazele unei igiene corecte, întrucât acest aspect este foarte important pentru sănătatea, creşterea armonioasă şi curăţenia personală.


CURSUL de SĂNĂTATEA ALIMENTAȚIEI

Prin acest curs, îi invătăm pe copii ca alimentaţia trebuie să fie nu numai sănătoasă, ci şi echilibrată. Prin echilibru alimentar înţelegem că mâncarea pe durata unei zile trebuie să cuprindă vitamine, minerale şi nutrienţi esenţiali creşterii.


CURSUL de PRIM AJUTOR

În cadrul acestui curs, copiii sunt învăţaţi cum să reacţioneze eficient în cazul unor accidente ce se pot întâmpla acasă, pe terenul de joacă sau chiar la grădiniţă. Obiectivele cursului sunt: familiarizarea copiilor cu instrumentarul din trusa medicală de prim-ajutor; familiarizarea cu situaţiile în care pot acorda primul ajutor; acordarea primului ajutor în caz de accidente provocate de diferite cauze.


Educație pentru dezvoltare comunitară prin CURSUL extracurricular “CUM REALIZĂM UN PROIECT ÎMPREUNĂ?” coordonat de educatoarele grupelor.

Întrucât munca cu ajutorul proiectelor sau parteneriatelor este aproape inevitabila in orice tip de activitate, GRĂDINIȚA ELITE considera ca trebuie sa dezvolte corect anumite deprinderi inca de la o vârsta mica a copiilor.

Cursul “Cum să lucrăm împreună?” constă, de fapt, în efectuarea unei serii de mini-proiecte simple, adaptate grupelor de vârstă la care sunt propuse. Care este scopul acestor mini-proiecte? Copiii conştientizează de fapt că succesele lor sunt strâns legate atât de încrederea pe care şi-o acordă ei înşişi cât şi de cea pe care o investesc cei din jur în ei.

Copiii învaţă să lucreze în echipă, să planifice împreună cu ceilalţi ce vor să realizeze şi cum anume, să comunice pentru a identifica resursele, obstacolele şi posibilităţile de realizare.Pe toată durata derulării cursului, copiii sunt încurajaţi să aibă spirit de iniţiativă şi să dovedească perseverenţă pentru a duce la bun sfârşit orice proiect început.


CURSUL “SUNT MIC, DAR AM DREPTURI și ÎNDATORIRI”

Ce învăţăm în cadrul acestui curs?

Care este vârsta până la care suntem consideraţi copii? De la ce vârstă suntem consideraţi adulţi („oameni mari”)? Ce înseamnă că am dreptul la ceva? 

Exemple:
  • Ce înseamnă că trebuie să fac ceva? Cine îmi spune ce trebuie să fac? Care sunt îndatoririle mele acasă / la grădiniţă / pe stradă, etc.?
  • Ce credeţi voi că este legea? Cine face legile?
  • Ce se întâmplă dacă cineva încalcă legea?
  • Ce îndatoriri credeţi că au părinţii voştri faţă de voi? Dar voi faţă de părinţi?
  • Cum credeţi voi că este un copil educat? Unde sunt educaţi copiii?
  • Cine protejează copiii? Ce se întâmplă cu părinţii care nu îşi protejează copiii?
  • Ce se întâmplă cu copiii care nu sunt protejaţi de părinţii sau rudele lor?Ce se întâmplă cu acei copiii care încalcă legea?

CURSUL „MONEY MUST BE FUNNY IN A CHILD’S WORLD”

Grădiniţa Elite consideră că alfabetizarea financiară trebuie începută încă din grădiniţă. Copiii trebuie să înţeleagă ideea de limită (de exemplu distincţia dintre ceea ce doreşte şi ceea ce este posibil sau dintre dorinţă şi nevoie), ideea de amânare (nu tot ce este posibil este posibil imediat), sau cea de valoare (legată în primul rând de efortul necesar pentru a obţine satisfacerea unei dorinţe).


CURSUL de PREVENIRE și COMBATERE a VIOLENȚEI în RÂNDUL COPIILOR

Grădiniţa reprezintă prima instituţie de formare a competenţelor cognitive, de înţelegere a sensului vieţii, de înţelegere a raporturilor cu noi înşine şi cu ceilalţi.

Deoarece copiii se află la vârsta la care îşi aleg un model, fie din desene animate, personaje din poveşti sau găsesc un model în părinţi, îşi vor însuşi acte de violenţă, crezând că acestea constituie rezolvarea problemelor şi obţinerea puterii.

 
Noi îi vom ajuta pe micuţi, prin jocuri de rol, să ia cele mai bune decizii şi cum să acţioneze în diferite situaţii delicate.


CURSUL de EDUCAȚIE RUTIER
Ă

Regulile de circulaţie pe stradă sunt esenţiale pentru protejarea copilului împotriva accidentelor, atât de frecvente. Cursul le oferă copiilor informaţiile necesare pentru circulaţia că pieton: de la învăţarea culorilor semaforului, a semnelor de circulaţie necesare pentru trecerea străzii şi până la traversarea acesteia numai pe zebra.


CURSUL de APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR și CUTREMURELOR 

Obiectivele acestui curs:

  • Conştientizarea de către copiii a riscurilor la care se pot expune în caz de cutremur / incendiu;
  • Crearea spiritului preventiv prin cunoaşterea şi asigurarea măsurilor corecte, premergător, pe timpul şi după cutremur / incendiu;- 
  • Cunoaşterea şi exersarea modului de comportare în cazul producerii unui incendiu / cutremur;

CURSUL „PRIMII PAȘI PE TĂRÂMUL ECOLOGIEI”


Rolul acestui curs se concentrează pe modelarea viitorului adult capabil de a-şi forma un punct de vedere obiectiv asupra realităţii înconjurătoare, de a-l incita la participare, devenind astfel conştient de viitor şi de faptul că viaţa generaţiilor de mâine depinde într-o mare măsură de opţiunile sale.